Design i funkcjonalność w projektowaniu kuchni. Czy to da się pogodzić?

Design i funkcjonalność w projektowaniu kuchni. Czy to da się pogodzić?

Kuchnia to serce każdego domu. To tutaj przyrządzamy posiłki dla całej rodziny, spożywamy śniadania, pijemy kawę, herbatę, rozmawiamy z najbliższymi, bawimy się z dziećmi, a także przeprowadzamy długie rozmowy z przyjaciółmi. To dlatego urządzenie tego pomieszczenia sprawia nam często wiele trudności. Chcemy, aby kuchnia była ładna, ale także funkcjonalna. Czasami wydaje się nam, że jest to karkołomne zadanie nie do wykonania. Jak połączyć design z funkcjonalnością w kuchni? Dzisiaj postaramy się to wyjaśnić.

Kilka prostych sposobów na pogodzenie designu z funkcjonalnością:

• Po pierwsze dobrze przemyślany projekt.

Najważniejszy jest projekt. To od niego wszystko się zaczyna. Aby zrobić go właściwie, należy zgłosić się do naszej firmy, która specjalizuje się w projektowaniu i wykonywaniu kuchni na wymiar. Architekt wnętrz musi na początku dokładnie poznać rodzinę, dla której projektuje kuchnię. Powinien zebrać jak najwięcej informacji o jej stylu życia i kuchennych nawykach. Dzięki solidnemu wywiadowi będzie mógł wykonać projekt najlepiej dostosowany do wymagań danej rodziny.

• A może kuchnia otwarta?

Coraz większą popularnością cieszą się kuchnie otwarte na salon czy jadalnię. Dzięki takiemu rozwiązaniu osoba, która akurat przygotowuje posiłek, nie jest odizolowana od reszty domowników. Gotując, może swobodnie prowadzić rozmowę, oglądać telewizję i przebywać z innymi członkami rodziny.

• Pomyśl o ergonomii.

Funkcjonalna kuchnia to pomieszczenie, w którym wszystko jest możliwie najlepiej dostosowane do czynności, jakie w niej wykonujemy. Szafki i sprzęty AGD są ułożone w tzw. ciągu technologicznym, który znacznie przyspiesza i usprawnia przygotowywanie potraw. Meble muszą być ustawione w taki sposób, aby umożliwiały nam pełną swobodę ruchów. 

• Nie lekceważ zasady kuchennego trójkąta!

Pod żadnym pozorem nie lekceważ zasady trójkąta w swojej kuchni. Ta zasada jest wynikiem obserwacji wielu pokoleń ludzi pracujących w kuchni. Kolejność czynności, które w niej wykonujemy, powinna wpływać na rozplanowanie ułożenia poszczególnych mebli i sprzętów. Najpierw wyjmujemy potrzebne nam produkty (lodówka), potem je myjemy (zlew), a następnie gotujemy lub pieczemy (kuchenka). Te trzy miejsca wyznaczają trójkąt, który powinien zawsze zachowywać odpowiednie wymiary i proporcje, aby praca w kuchni była przyjemna.

• Najpierw rozmieszczenie mebli, a potem ich wygląd.

Projektując kuchnię, najpierw opracuj jak najdokładniej właściwe rozmieszczenie poszczególnych mebli i sprzętów, a dopiero później wybieraj styl kuchennej aranżacji.

Jeżeli w momencie projektowania swojej kuchni zastosujesz wszystkie wymienione wyżej sposoby, to Twoja kuchnia będzie miejscem niezwykle funkcjonalnym. Design powinien zawsze iść w parze z funkcjonalnością.

Połącz styl i funkcjonalność

Ride into the future with our electric bikes